Hulp bij ingewikkelde Multidisciplinair Overleg - ClientondersteuningPLUS
Zo helpen we je om jouw stem te laten horen

Blog > Blog van Juultje Holla

Zo helpen we je om jouw stem te laten horen

Blog Juultje Holla

“Nee, ik wil daar echt niet bij zijn!”, herhaalde Kees nog maar een keer. “Ze hebben het alleen maar over mij, en alles is toch negatief. Ik heb daar geen zin in.”

Er kwam een Multidisciplinair Overleg aan. Een MDO; een overleg met de mensen die veel met Kees werken en professionals die vooral vanuit hun expertise meepraten. Sommige van hen kennen Kees amper. Vroeger ging hij nog wel. Maar voor hem is zo’n MDO een ontoegankelijke woordenbrij, waar hij zich buitengesloten voelt. Ook al gaat het over hem.

“Wat wil je dat ze weten Kees?”, vroeg ik. Met pen en papier maakten we een poster samen. Omdat lezen nou eenmaal lastig is, maakten we tekeningen. We tekenden een huis, voor hem alleen. Geen huisgenoten. We tekenden ander werk, voor één dag in de week. En dan wel op de woensdag, want die dag vond hij vreselijk op de dagbesteding. We tekenden een auto, want daar wilde hij mee werken. Daar lag zijn passie. “Het liefst bij mijn neef Joop. Daar kom ik vaker.”

Met glimmende ogen keek Kees naar zijn poster. “Kan jij iedereen deze poster laten zien?”, vroeg hij. Natuurlijk wilde ik dat.

De dag van het overleg brak aan. Daar zat ik. Nieuw in het leven van Kees, met als enige doel het presenteren van zijn poster. Vertalen wat Kees mij verteld had.

Dat Kees in een huis voor hem alleen wilde wonen, was voor niemand een verassing. Dat hij zo’n hekel had aan de woensdagen op de dagbesteding en dat hij al wist waar hij wilde werken, was wel nieuw voor de meeste aanwezigen. Zijn vader beaamde dat neef Joop bij een garage werkte en dat Kees ‘altijd al iets met auto’s’ gehad heeft. Kees kan samen met de begeleiders gaan kijken naar de mogelijkheden.

Twee maanden later zie ik Kees weer. Hij komt stralend naar me toe. Hij werkt sinds kort elke woensdag in de garage. Hij maakt koffie en geeft gereedschap aan. “Dat hebben we mooi voor mekaar gekregen! Nu het huis nog!” zegt hij. De poster hangt op zijn kamer.

Soms helpt het om als onafhankelijke buitenstaander mee te kijken. Ik hoor andere dingen, die ik vanuit mijn rol makkelijker bespreekbaar kan maken. Wil jij ook gehoord worden, of gun je dat je cliënt of naaste? Neem dan contact met ons op.

JUULTJE HOLLA

JUULTJE HOLLA

Cliëntondersteuner

Jouw stem telt  Verbeelder
Luisteraar  Ontdekker

Meer over Juultje

Ik werk sinds 2002 met mensen die veel ervaring hebben met uitsluiting, en mensen die binnen de gebaande paden en kaders van de zorg niet vinden wat zij willen of nodig hebben. Ik werk aan inclusie en maak gebruik van onder andere social gewaardeerde rollen, netwerk opbouw en vraagverheldering door tekenen. De fundering van mijn manier van werken zijn gelijkwaardigheid en respect. Ik ga uit van kwaliteiten en talenten en geloof dat iedereen iets te bieden heeft en een bijdrage kan leveren in de samenleving. Samen ontdekken we waar de mogelijkheden liggen.