Goedkeuren van de zorgovereenkomst en -beschrijving - ClientondersteuningPLUS
Wel werken, geen salaris

Blog > Blog van Juultje

Wel werken, maar geen salaris 

Blog van Juultje Holla

“Maar als ik werk moet ik toch gewoon betaald krijgen? Hoe moet ik nu mijn huur betalen?”

Twee maanden geleden is Stan via Rob’s PGB komen werken. Hij doet het super, en Rob kon niet blijer zijn met deze PGB’er en wat hij doet. Maar er is een kink in de kabel gekomen. Twee maanden geleden zijn een zorgovereenkomst en een zorgbeschrijving bij het zorgkantoor ingediend. Deze zijn nog niet goedgekeurd en daarom heeft Stan nog steeds geen cent gezien voor het werk dat hij doet.

Frustratie

Ik snap zijn frustratie. Ik vind het ook geheel terecht. In welk beroep wordt er van je verwacht dat je maanden werkt zonder te weten wanneer je uitbetaald wordt? Wanneer er een klein ‘foutje’ in de zorgovereenkomst of zorgbeschrijving zit, kan het zomaar wéér 6 tot 8 weken duren. Dan werkt iemand zomaar 4 maanden zonder betaling. En laten we eerlijk zijn, het gaat in de zorg niet om de bestbetaalde Nederlanders die even een paar maanden salaris uit hun eigen financiële buffer kunnen ophoesten.

Uit eigen zak betalen?

Ik bel het zorgkantoor en krijg te horen dat alles nog wat langer duurt vanwege de invoer van het nieuwe portaal. Ze schrijft wel een notitie in het dossier dat urgentie nodig is. Ze suggereert dat het handig is wanneer Rob tot de goedkeuring even uit eigen zak betaald. Ik tel in mijn hoofd tot tien. Ik snap de suggestie, want dit gebeurt inderdaad vaker. Echter, hoe gaat iemand vanuit een Wajong uitkering genoeg geld opsparen om hele maandsalarissen voor te schieten?

Veel voorkomend probleem

Hoe vaak heb ik inmiddels al met PGB’ers gesproken om hen gerust te stellen dat ze echt uitbetaald gaan krijgen? Dat ze het maar moeten zien als spaarpotje, omdat straks alles in één keer komt. Hoe veel mensen heb ik al geadviseerd iemand die ze net kennen dan maar ‘even’ hun maandloon uit eigen zak voor te schieten? Mijn antwoord: veel te vaak. Maar snappen waarom het zo lang moet duren, en hoe dit ‘de norm’ is geworden in de wereld van zorg via PGB, dat lukt me niet. Ik kan het hen daarom ook niet uitleggen.

Twee weken later krijg ik een appje van Stan: “Ik zie net dat een bedrag van € 2.485 gestort is door de SVB. Bedankt voor de moeite”. ‘Gelukkig wel in één keer goedgekeurd’, denk ik bij mezelf. Anders was het echt niet goed gekomen.

Helpen, meekijken en geruststellen 

Ook als onafhankelijk cliëntondersteuner ervaar ik de frustraties van het systeem en zijn er dingen die ik niet kan veranderen. Mijn rol blijft beperkt tot het meekijken zodat alles goed ingevuld wordt, en het geruststellen van mensen dat het op een gegeven moment goed komt met hun betaling. Krijgt u voor het eerst te maken met het zorgovereenkomsten en zorgbeschrijvingen? Bel dan 085 – 4866 700. Dan kijken we in elk geval mee of alle vinkjes kloppen voor u alles instuurt.

JUULTJE HOLLA

JUULTJE HOLLA

Cliëntondersteuner

Jouw stem telt  Verbeelder
Luisteraar  Ontdekker

Meer over Juultje

Ik werk sinds 2002 met mensen die veel ervaring hebben met uitsluiting, en mensen die binnen de gebaande paden en kaders van de zorg niet vinden wat zij willen of nodig hebben. Ik werk aan inclusie en maak gebruik van onder andere social gewaardeerde rollen, netwerk opbouw en vraagverheldering door tekenen. De fundering van mijn manier van werken zijn gelijkwaardigheid en respect. Ik ga uit van kwaliteiten en talenten en geloof dat iedereen iets te bieden heeft en een bijdrage kan leveren in de samenleving. Samen ontdekken we waar de mogelijkheden liggen.