Regelwerk voor je 18e verjaardag - ClientondersteuningPLUS
Regelwerk voor je 18e verjaardag

Blog > Blog van Juultje

18 jaar, en dan…

Blog van Juultje Holla

“Mijn dochter wordt morgen 18”, zegt ze. Een blije gebeurtenis, maar haar ogen lachen niet.“Gefeliciteerd”, roepen de andere ouders in koor. Dan wordt het stil, héél stil. “Of moeten we elkaar eigenlijk condoleren als één van onze kinderen 18 jaar wordt”, zegt een ouder stilletjes. Al snel krijgt ze bijval van de anderen. “Het lijkt wel alsof de hele wereld die je om je gezin hebt opgebouwd, alles waar je je veiligheid uithaalde, in één keer wordt afgepakt”, zegt een andere ouder. De moeder wiens dochter morgen 18 jaar wordt heeft tranen in haar ogen.

De magische leeftijd van 18 jaar. Zogezegd volwassen. Voor ouders van een zoon of dochter met een beperking is dit een tijd van veel regelwerk, verandering en vaak ook verlies van professionals die je in de loop der jaren bent gaan vertrouwen.

Over naar de gezondheidszorg voor volwassenen

Alle ouders in de zaal voelen met de moeder mee. Het logeren houdt echt op. Zij moeten het als ouders alleen zien te redden thuis, zonder respijt. Ze zijn al een tijd geleden gaan kijken naar woonopties, maar overal zijn lange wachtlijsten. Medisch gezien zijn ze bij alle professionals die haar dochter kennen nu klaar. Nu is de gezondheidszorg voor volwassenen aan de beurt. Waar ze heen moet bellen bij een erge epileptische aanval weet ze nog niet. In de drukte van elke dag heeft ze niet op tijd mentorschap en bewindvoering aangevraagd en dat ligt nu allemaal nog bij de rechtbank wat veel stress oplevert.

Veel zaken te reglen

Zo zijn er nog veel meer dingen te regelen. Als cliëntondersteuner is het geweldig als iemand belt en zegt: “Mijn zoon wordt over 6 maanden 18 jaar. Wat staat me te wachten?”. Helaas gebeurt dit weinig. Mensen hebben niet altijd door hoeveel regelwerk het is. En wellicht weten ze ook niet hoe een cliëntondersteuner hierbij kan helpen. Elke maand krijgen we telefoontjes van mensen die na de 18e verjaardag van zoon of dochter in de problemen komen. Natuurlijk helpen we dan ook.

17 en een half? Dan al bellen voor advies en regelwerk

Toch had een half jaartje eerder bellen vooral de ouders heel veel stress gescheeld. Meestal beginnen we door samen een lijstje te maken: “Wat te regelen als je kind 18 jaar wordt”. Daarmee kunnen we met de ouders afstemmen wie wat doet, en wanneer.

Is je kind nog geen 18, maar wordt hij of zij dat de komende maanden? Bel dan ClientondersteuningPlus op 085 –4866700. Wellicht kunnen we er samen voor zorgen dat de 18e verjaardag echt een feest wordt.

JUULTJE HOLLA

JUULTJE HOLLA

Cliëntondersteuner

Jouw stem telt  Verbeelder
Luisteraar  Ontdekker

Meer over Juultje

Ik werk sinds 2002 met mensen die veel ervaring hebben met uitsluiting, en mensen die binnen de gebaande paden en kaders van de zorg niet vinden wat zij willen of nodig hebben. Ik werk aan inclusie en maak gebruik van onder andere social gewaardeerde rollen, netwerk opbouw en vraagverheldering door tekenen. De fundering van mijn manier van werken zijn gelijkwaardigheid en respect. Ik ga uit van kwaliteiten en talenten en geloof dat iedereen iets te bieden heeft en een bijdrage kan leveren in de samenleving. Samen ontdekken we waar de mogelijkheden liggen.