Ouders die gezag over hun kind dreigen te verliezen, krijgen kosteloos een advocaat - ClientondersteuningPLUS
Ouders die gezag over hun kind dreigen te verliezen, krijgen kosteloos een advocaat

Bron: NOS Nieuws

Als een gezin te maken krijgt met jeugdbescherming, is dat ontzettend ingrijpend voor alle betrokkenen. Ouders en kinderen moeten zich beschermd weten tegen willekeur en onzorgvuldigheid, en altijd op het recht kunnen terugvallen. Diverse rapporten en adviezen maken duidelijk dat de rechtsbescherming in de jeugdbescherming helaas op veel punten tekortschiet.

Citaat uit brief aan Tweede Kamer van Minister voor Rechtsbescherming, F.M. Weerwind, 18 november 2022

Ouders die het gezag over hun kind dreigen te verliezen, kunnen vanaf aankomend jaar kosteloos een advocaat in de arm nemen. Deze maatregel moet de rechtsbescherming van ouders en kinderen verbeteren bij zaken die ingrijpend zijn in het gezinsleven.

Minister Weerwind (Rechtsbescherming) heeft deze maatregel in een brief aangekondigd als reactie op  een kritisch onderzoek over de jeugdbescherming, dat in de zomer van 2022 naar buiten is gekomen. In dit onderzoek wordt de conclusie getrokken dat de overheid ernstig tekortschiet bij de bescherming van de kwetsbaarste kinderen in Nederland.

Uithuisplaatsingen

Minister Weerwind is van plan om de regeling halverwege 2023 uit te breiden. Er zal dan niet alleen kosteloos een advocaat worden toegewezen bij een mogelijke gezagsbeëindiging, maar ook als een uithuisplaatsing dreigt. Zoals het woord doet vermoeden, wordt in zo’n geval een kind uit het ouderlijk huis geplaatst en in een pleeggezin of gezinshuis ondergebracht.

De regeling, voor zowel de gezagsbeëindiging als de uithuisplaatsing, is tijdelijk van aard. Medio 2024 besluit de minister of de regeling voortgezet zal worden.