Op vakantie gaan met een lichamelijke beperking - ClientondersteuningPLUS
Op vakantie gaan met een lichamelijke beperking

“Je bent als gehandicapte veel meer geld kwijt voor een vakantie. Bijvoorbeeld € 3.000 in plaats van € 1.000.”

Blog van Conny Kooijman – Ervaringsdeskundige

Een voorbeeld:
Reis speciaal voor mensen met een lichamelijke beperking: 8 dagen vliegreis, halfpension naar Tenerife € 1.969. Dit is op basis van een tweepersoonskamer en zelfstandig kunnen verplaatsen met een rollator. Met een elektrische rolstoel betaal je meer.
Als ik naar Los Cristiano’s op Tenerife ga als gezonde ben ik € 808 halfpension kwijt. Op basis van tweepersoonskamer.
Een gehandicapte is naast € 1.969 ook extra huur kwijt voor de hulpmiddelen. En andere extra kosten. 

Nog een voorbeeld:
8 dagen Winterberg met een bus € 1.469. Met de Buitenhof aangepaste en begeleide vakanties.
Als gezonde met Effeweg Excursiebusreis 8 dagen Zwarte Woud en Vogezen – Light All inclusive. Eenpersoonskamer € 706. Tweepersoonskamer € 455.

Mijn vriendin heeft zorg nodig. Vakantie regelen voor een gehandicapte is erg lastig. Ik heb de afgelopen 5 jaar gekeken wat er allemaal is voor aangepaste vakanties. Zoals aangepaste vakantieaccommodaties.

De laatste keer februari 2020 ben ik met haar naar een zorghotel in Benidorm geweest met Nederlands personeel. Het was ook een revalidatiecentrum met verzorgingshuis in een locatie. Voor overwinteraars en Nederlanders die daar wonen. Dit was wel betaalbaar. Dit had ik op de 50Plusbeurs gevonden.

Een minder goede ervaring…

Een gehandicapt echtpaar ging voor een midweek met de Zonnebloem naar Losser. Zij gingen met de Valys daar heen. Reizen met de Valys is ook geen pretje meer tegenwoordig.

Daar was een huifkartocht gepland. De huifkar met 2 paarden kwamen 2 en half uur te laat. Met een Chagrijnige koetsier. Koetsier ging mopperen. Toen maakte een van de reizigers een opmerking. De koetsier zei ‘je moet je rotkop houden!’. De verpleegster heeft de koetsier erop aangesproken. De rit is wel doorgegaan, maar wel verkort. De politie is er ook nog bij geweest om de ruzie te sussen. Voor deze rit heeft de Zonnebloem € 450 betaald voor 21 personen. Huifkar met 2 paarden.
De rest van de vakantie was leuk en goed verlopen en zijn ze met busjes excursies wezen maken, die leuk waren.

Maar als je in het binnenland op vakantie gaat. Dus een Zonnebloemvakantie of dagjes uit ga je ook met Valys. Daar zijn zeer veel ervaringen mee. Het gaat de laatste tijd heel slecht met het reizen met Valys.

Ook Max de vakantieman heeft hier pas aandacht aan besteed: Lees hier meer.

Een goede bekende van mij Gerard Hilhorst uit Hoogland, was als Kleine mens ook in MAX Vakantieman. Hij vertelde dat hij als kleine mens werd geweigerd door een busbedrijf, omdat zijn fiets niet mee mocht. Hij heeft deze fiets nodig om zich te verplaatsen. Dus dan kan hij niet op vakantie.

Door Conny Kooiman, ervaringsdeskundige.