Nieuwe ronde, nieuwe kansen - ClientondersteuningPLUS
Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Blog > Blog van Angela

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Blog van Angela

Conny Helder is de minister voor langdurige zorg en sport in het nieuwe kabinet Rutte. Zij is een tamelijk onbekende in de politiek, maar heeft haar sporen verdiend in zorgland, lees ik in de media. De keuze om een minister voor langdurige zorg aan te stellen wekt mijn interesse. Daar is nog nooit voor gekozen, voor zover ik weet. Maar wie ben jij Conny Helder? Ze geeft aan dat ze zich betrokken en bevlogen wil inzetten om het werkveld en de politiek met elkaar te verbinden en houdt van orde op zaken stellen. Ze weet dat we in Nederland een complex zorgstelsel met veel regelgeving hebben ingericht, waardoor het hartstikke ingewikkeld is om passende zorg te regelen. Haar idee is om de bureaucratie en registratielast te verminderen waardoor je complexe zorg gemakkelijker kunt regelen.

Mooie ambitie

Wat een mooie ambitie Conny en meteen begin ik te dromen over wat er zoal veranderd zou kunnen worden, waarbij ik mij even beperk tot wat ik tegen kom in mijn functie als clientondersteuner. Ik droom nog even verder en kijk in de toekomst wat jij over zo’n jaar of 4 gerealiseerd zou kunnen hebben. Hier een opsomming: 

 

  • Één aanmeldformulier voor het inschrijven bij zorgorganisaties. Dit gaat een enorme tijdwinst opleveren voor de cliënten, hun omgeving en ondersteuners. Dus niet meer per organisatie verschillende formulieren en gewenste documenten aanleveren.
  • Clientondersteuners hebben ook toegang tot het PGB portal, waardoor ze niet meer naar de cliënt zelf hoeven te gaan, maar dat ze kunnen meekijken als er soms onbegrijpelijke zaken aan de orde zijn.
  • Medewerkers van zorgkantoren, SVB denken mee met hun klanten en sturen geen brieven meer naar de cliënten als er een vinkje verkeerd staat, maar regelen dit ter plekke aan de telefoon.
  • De wachttijden om een PGB geregeld te krijgen zijn verkort tot 2 weken, waardoor de ingezette en noodzakelijke zorgverleners binnen een maand betaald kunnen worden.
  • De overgang tussen de verschillende wetten (ZVW, WLZ, WMO) is soepel geregeld
  • Je kunt altijd een beroep doen op de clientondersteuner waar jij voor kiest zonder dat de keuze en inkoop gekoppeld is aan verschillende wetten.
  • Er zijn genoeg woonplekken voor alle zorgsectoren V&V, GGZ en VG.
  • Er is vertrouwen over en weer tussen alle betrokkenen waardoor de cliënt snel en adequaat geholpen kan worden.
  • Etc, etc, etc, etc, etc, 

Dit is nog maar een tipje van de sluier wat er verbeterd kan worden. Er is nog veel meer. Heerlijk om over te dromen. Eigenlijk is het al te gek voor woorden dat we het zo ingewikkeld hebben gemaakt met elkaar en dat je een ondersteuner nodig hebt om je de weg te wijzen als je zorg nodig hebt. Ik ken genoeg mensen waarvan je mag verwachten dat ze veel snappen en begrijpen, maar totaal geen grip op hun situatie krijgen als ze een beroep moeten doen op zorg en ondersteuning. Ze verdwalen in het oerwoud aan regels en wetten. Nu is het begrijpelijk dat je zoekende bent als je nooit met zorg in aanraking bent gekomen, maar toch! Een boekhouder zei eens tegen mij, zie het als een administratie van een bedrijf, daar heb je ook specialisten voor nodig die kennis hebben van alle wetten en regels. Dat is in zorgland inmiddels dus niet anders helaas. 

Beste Conny, ben jij in staat om je dromen en ambities waar te maken? Heb jij de daadkracht om hier verandering in te brengen? Kun jij omgaan met alle mitsen en maren die onmiddellijk voor je voeten worden geworpen waardoor het niet kan veranderen? Durf jij je vuist op tafel te slaan en ervoor te gaan? Ik ga je volgen en kijk met veel belangstelling welke stappen je hierin gaat zetten.

De meeste dromen zijn bedrog, maar je weet het nooit hé!

ANGELA SLAGTER

ANGELA SLAGTER

Cliëntondersteuner/Mantelzorgmakelaar

Brede ervaring  Flexibel
Probleemoplosser  Verbinden

Meer over Angela

Mijn ervaring als moeder van een meervoudig gehandicapte zoon komt mij goed van pas in het ondersteunen van cliënten. Hierdoor heb ik de wereld die Zorg heet van vele kanten leren kennen en kan ik mij goed verplaatsen in de zorgen rondom het zorgen. Ik heb een logeerhuis opgezet en geleid voor kinderen met een beperking en ben mede initiatiefnemer van een wooninitiatief. Om mijn werk goed uit te kunnen voeren heb ik diverse opleidingen en scholingen gevolgd. Met mijn jarenlange ervaring in de wet en regelgeving en kennis van de (on)mogelijkheden die er zijn in zorgland ben ik altijd op zoek naar mooie oplossingen die aansluiten bij de vraag van de klant. Door mijn werkervaring kan ik daar de kant van de beoordelaar of de professional goed tegenaan zetten, waardoor ik de vertaalslag weet te maken met een optimale invulling van de zorg als doel. Aandachtig luisteren, empathisch en analytisch vermogen, snel doordringen tot de kern van de zaak, de vraag achter de vraag, zijn eigenschappen die mij kenmerken.