Logeerhuis EMB samen met pgb'er - ClientondersteuningPLUS
Logeerhuis EMB samen met pgb’er

Nieuws > Logeerhuis EMB samen met pgb’er

Logeerhuis EMB samen met pgb’er

Bron:  Artikel van s’Heeren Loo

In het kort
Nienke (17) vindt logeren geweldig. Zij krijgt een-op-een begeleiding en dat biedt haar veel meerwaarde; Nienke krijgt de zorg in het tempo wat zij aan kan. Omdat zij een zeer ernstige meervoudige beperking heeft en afhankelijk is van zowel haar rolstoel als 24-uur per dag zorg, is voor haar een nachtje of weekend weg niet zo gemakkelijk. Ze woont thuis in Schiedam en wordt dagelijks liefdevol verzorgd en ondersteund door haar moeder Jolanda en haar ‘dreamteam’ van vaste pgb’ers.

Moeder Jolanda: “Het is zwaar en daarom heb ik vanuit ons Persoonlijk Gebonden Budget (PGB) gekozen voor extra hulp aan huis, gegeven door vaste pgb’ers. Zij maken het leven voor mij wat lichter en naast de dagelijkse zorg ondernemen zij samen met mijn dochter leuke dingen. Carine neemt de logeerweekenden voor haar rekening. Ze is ook wel eens een week in mijn huis en neemt dan de zorg op haar. Dan krijg ik wat ruimte om nieuwe energie op te doen, zodat ik er daarna weer tegenaan kan. Dit helpt om het allemaal goed vol te houden.”

Niet uniek, maar zeer welkom

Deze situatie is niet uniek in Nederland; veel gezinnen met kinderen met een zware lichamelijke en verstandelijke beperking zullen dit herkennen. Geweldig dat het nu in Zuid-Holland voor deze kinderen met een ernstig meervoudige beperking tot 25-30 jaar, mogelijk is om met hun eigen pgb’er echt even uit logeren gaan. Zij zijn meer dan welkom bij ’s Heeren Loo Het Westerhonk in Monster. Er is een locatie die van alle gemakken is voorzien, zoals een tillift in badkamers en algemene ruimtes. Zes kinderen met hun eigen pgb’er kunnen hier slapen, spelen, eten, wandelen in de natuur op het woonzorgpark, naar de kinderboerderij, noem maar op. Dus echt even weg uit de eigen omgeving, maar met dezelfde vertrouwde begeleiding. Zo kunnen de ouders en het gezin thuis met elkaar op adem komen en tijd nemen voor elkaar. Dan is logeren een feestje voor kinderen en jongvolwassenen zoals Nienke, maar ook voor hun pgb’ers.

Vergoeding uit PGB voor logeren?

Op dit moment is het nog niet mogelijk dat een logeerhuis uit het PBG een vergoeding betaald krijgt voor kosten van het gebruik van de accommodatie voor logeren met een eigen pgb-team. Het ministerie van VWS zoekt in de regelgeving een oplossing zodat dat wél mogelijk is vanaf 2023. Maar ’s Heeren Loo Het Westerhonk in gemeente Westland, de omgeving van Den Haag en Rotterdam, wilde daar niet op wachten. Samen met Wij zien je Wel (WzjW) starten wij nu deze logeermogelijk voor hen. Hoewel er landelijk nog geen financiering voor deze vorm van logeren is geregeld, organiseren we samen met ons regionale zorgkantoor DSW deze broodnodige mogelijkheid om ouders en gezinnen overeind te houden. In de regio Amsterdam is er al een soortgelijke logeerfaciliteit ingericht én met succes. Er is een lange wachtlijst. ’s Heeren Loo helpt in Zuid-Holland met dit logeerhuis gezinnen verder. Dáár doen we het voor.