Leuker kunnen we het niet maken - ClientondersteuningPLUS
Leuker kunnen we het niet maken

Blog > Blog van Peter 

Leuker kunnen we het niet maken

Blog van Peter van Wolferen

Sinds 12 januari 2022 ben ik bezig met het om laten zetten van een PGB naar Zorg in Natura (Zin) en het indienen van een nota voor 4 dagen logeeropvang.

Ja, u leest het goed, bijna 5 maanden mee bezig. Best lang eigenlijk.

Even een korte voorgeschiedenis.

Cliënt woont thuis met PGB in afwachting van een woonplek. Vader wordt onverwacht ziek. Gelukkig weet de instelling, waar hij al op de wachtlijst staat, binnen anderhalve dag een tijdelijke opvang te regelen. Hij kan er 4 dagen logeren. En, soms moet je geluk hebben, ruim 3 weken later kan hij er definitief naar toe verhuizen. Cliënt blij dat hij weer “zelfstandig” woont, vader blij dat hij de zorg weer over kan laten aan anderen.

PGB omzetten naar Zin

Maar, cliënt had een PGB en dat moet omgezet worden naar Zin. En het logeren moet betaald worden, nog uit dat PGB. Ik krijg van de instelling alle papieren en laat die vader ondertekenen. Zelf op de bus gedaan op 12 januari. Even afwachten tot er post komt met de bevestiging.

Die komt helaas niet. Toch maar eens bellen. Zorgkantoor heeft niets ontvangen. Vervelend. Factuur voor logeren nog een keer verstuurd. Komt weer niet aan.

Vervolgens omzettingsformulieren aangetekend verstuurd. Die komen wel aan alleen is er een verwerkingstijd van 6 weken. Ondertussen contact opgenomen met het CAK met de vraag of ze de uitbetaling willen stoppen. Dat kan niet want zij hebben geen bericht gekregen van het Zorgkantoor.

Factuur nu via computer verstuurd. En nog een paar keer bellen. Stukken zijn binnen maar nog niet verwerkt. Ondertussen zit de instelling al 4 maanden zonder geld, daar worden ze niet vrolijker van. Tegelijk krijgen enkele zorgverleners maandelijks uitbetaald voor werk dat ze niet leveren. Ik waarschuw regelmatig dat dat terugbetaald zal moeten worden.

Eind mei komt het bericht dat het PGB is stopgezet en de instelling via Zin betaald gaat worden. Dat is mooi, even wachten op de bevestiging van het Zorgkantoor en dan is dat klaar.

Helaas krijgt vader geen bevestiging. Nog maar eens bellen want over het logeren is er ook nog geen nieuws. De stukken van het logeren zijn nog niet verwerkt (we zitten inmiddels in week 9) maar een vriendelijk persoon beloofde dat er een aantekening wordt gemaakt dat het met spoed opgepakt gaat worden.

Helaas constateert deze persoon ook dat er een zorgplan ontbreekt. Pardon, een zorgplan voor 4 dagen logeren? Er is toch een zorgplan voor de omzetting naar Zin? Ja, maar die kan niet gebruikt worden, want het is een andere aanvraag.

Dat er controle moet zijn snap ik maar hier kan ik niet helemaal bij.

Het stopzetten van een PGB, leuker hoeft het niet te worden, maar kan het een beetje gemakkelijker?

PETER VAN WOLFEREN

PETER VAN WOLFEREN

Cliëntondersteuner

Reëel Bondgenoot
Jurist Klachten en bezwaren

Meer over Peter
Na de opleiding tot verpleegkundige heb ik een aantal jaren gewerkt in een psychiatrische instelling. Ondertussen heb ik de studie rechten gedaan met als afstudeerrichting gezondheidsrecht. Vervolgens heb ik een aantal jaren gewerkt als indicatiesteller bij het CIZ en bij de afdeling bezwaarzaken van een zorgverzekeraar. Ik ben daardoor in staat een vraag zowel verpleeginhoudelijk als juridisch te bekijken. Met een open oog voor de wensen van de cliënt maar reëel kijkend naar de mogelijkheden van regelgeving en organisaties.